IM_20120101_7262

Aromaterapija

Aromaterapija predstavlja deo fitoterapije (lečenje lekovitim biljem) i podrazumeva  korišćenje eteričnih ulja i esencija u svrhu očuvanja zdravlja, uspostavljanja ravnoteže duha i tela, kao i lečenja i prevencije bolesti

Pojam „aromaterapija“ uveo je francuski hemičar  Rene Maurice Gattefosse  1920. godine, kada je napisao prvu tezu o aromaterapiji, nakon što  je sanirao tešku opekotinu na ruci koju je dobio prilikom  ekspolzije hemikalija u svojoj laboratoriji. Naime, on je opečenu ruku uronio u posudu sa uljem lavande, nakon što se brzo i uspešno oporavio – nastavio je da proučava eterična ulja i tako je nastala moderna aromaterapija.

Arome se nalaze se u listovima, semenkama, cvetovima i korenu, jednom rečju, cela biljka se može iskoristit za spravljanje eteričnog ulja. Ekstrati i aromatična ulja nastaju cedjenjem i potapanjem biljaka u ulju. Najrasprostranjenija metoda, koju domaćice rado primenjuju je potapanje cveta u ulje masline ili suncokreta uz držanje na propisanoj temperaturi, obično je to nekoliko dana na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ovako se najčešće u domaćoj radinosti dobija ulje kantariona.

Sastav ulja može da varira od staništa, okolnog bilja, zemljišta ali i od  načina izdvajanja eteričnog ulja iz biljke. Postoji nekoliko opšteprihvaćenih metoda za dobijanje eteričkih ulja:

Dobro jutro!

1. Metoda istiskivanja – najviše se koristi kod citrusnih plodova: limun, narandza, mandarina grejpfrut…, kako bi se dobila esencija iz biljke.

2. Destilacija vodenom parom – postupak se temelji na prolasku vodene pare kroz isitnjenu biljke.

3. Ekstrakcija pomoću otapala – ulja se dobijaju ekstrakcijom pomoću alkohola ili etra.

Aromaterpija se u organizam unosi inhalacijom, i to ne mora biti direktna inhalacija, može boravišni prostor da se obogati mirisom. Osim toga mogu se spravljati kupke, kreme, oblozi i ulja za masažu… Važno je razlokovati ulje za masažu od ulja za osvežavanje prostorija ili esencije koja se u manjoj količini koristi za kupke ili obloge, koja može biti opasna i izazvati opekotine.  Ukoliko ovo ulje dodje u kontakt sa kožom, ne skidati ga vodom, već maslinovim uljem.

 

0 comments on “AromaterapijaДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>