Bre!

Bre!

Da je veoma rasprostranjena upotreba ove reči, jasno nam je odavno. Da se bez nje ne može voditi jasan i glasan razogovor i to nam je jasno, ali odakle ova rečca – uzrečica, niko nije siguran.

U rečnicima se uglavnom izvlači poreklo od turskih ili grčkih reči pogrdnih značenja (luda, blesa…) tako da se „bre“ najčešće svrstava u turcizme.

U upotrebi je „bre“ češće poštapalica ili dopuna izrazima čudjenja, što bi moglo da navede na zaključak  da je mi pogrešno koristimo, ili da vodi poreklo od španske reči „hombre“ koja je na naše prostore došla sa jevrejima koji su se  naseljavali u krajevima srpskih zemalja u 15. i 16. veku, kada  im je sultan Bajazit II ponudio zaštitu od španske inkvizicije.

Ovoj pretpostavci ide na ruku i činjenica da je grčki koren za izraz „blesav“ „moros, more“, pa se može pretpostaviti da otuda zapravo vodi poreklo reč „mori“, takođe arhaična poštapalica u srpskom jeziku, ali prilikom obraćanja ženskoj osobi.

0 comments on “Bre!Додај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>