Brushalter, i ko ga izmisli?

Brushalter, i ko ga izmisli?

Naravno, Pariz! Godina 1907.  Ali, da li iza revolucionarnog otkrića stoji žena ili muškarac? Tačnije, Hermin Kadol ili Pjer Poare? Njihova imena su velikim slovima upisana u istoriju ovog danas nezaobilaznog odevnog predmeta.

 Međutim, kao što sama reč asocira na nemačko „buestenhalter“ tako se i nastanak ove odevne naprave povezuje sa nemicom Kristine Hart, koja je još 1889. godine patentirala prvi brushalter, sačinivši ga od džepnih maramica i tregera muških pantalona.

Istini za volju, svedočansta iz antičkog sveta ukazuju da su žene u Sparti, posebno prilikom sporta, nosile  lanene marame, kojima su pričvršćivale grudi. 

Arheološko nalazište kod zamka Lengberg poakzalo je da su žene u XV veku nosile  potporu za grudi sa različitom veličinom korpi! 

Ne zaboravimo korset, koji je imao za cilj da stanji figuru ali je i grudi držao pokrivenim i na neki način zaštićenim.

Izgleda da je brushalter star koliko i ženske grudi, ali i da se  usavršavanje, pa i patentiranje nastavilo do današnjeg dana, jer i brushalter kao i svi  odevni predmeti mora da trpi modne promene.

0 comments on “Brushalter, i ko ga izmisli?Додај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>