Da li ste čuli za MONSANTO? A za genetski modifikovanu hranu?

Da li ste čuli za MONSANTO? A za genetski modifikovanu hranu?

Mislila sam da iskuliram priču o mleku ali…

U pozadini priče o zatrovanom mleku stoji bolesni kukuruz. To smo svi naučili. Navodno ga napada teška boljka poznata celom civilizovanom svetu, ali ne i srpskom seljaku. Ume kukuruz da oboli, ali ovako… čudo pravo. A pošto niko od učenih i stručnih glava,  ne govori u čemu je stvar, evo ja ću, najstručnije, kako to samo laik ume.

Moderni kukuruz, za razliku od starinskog kog je trebalo okopavati, ima malo promenjeni genetski sastav, tek toliko da mu omogući da se sam bori protiv štetočina (ima mogućnost da „sam sebi“ proizvodi pesticid).  Sjajne li ideje, ali malo sutra! Eto desi se sušna godina, pa kukuruz ne uspe da se oslobodi svog pesticida, nego ovaj krene da ga napada, dodje mu kao neka autoimuna bolest. Uz to, kako to obično važi za sve genetski modifikovane organizme, štetne posledice prenosi i na druge organizme koji ga koriste kao hranu. Tako se veoma jednostavno dolazi do dramatičnih događaja, afera sa mlekom, na primer.

Osim dramatičnog, cela priča dobija još ozbiljniji, može se slobodno reći „horor“ oblik, ako se potraži glavni krivac. O Monsanto kompaniji, koja je pored gomile zla, našoj planeti donela i gnetski modifikovanu hranu,  se takođe mnogo piše, na žalost ništa pozitivno.  Za ovu priliku izdvojiću izjavu datu novinarima u Americi, i koja se od tada pominje svaki put kada se spomene ime kompanije: „Kompanija neće garantovati sigurnost hrane koju proizvodi, jer naš cilj je što veća prodaja, a zadatak ministarstva  je da kontroliše sigurnost.“

Prisustvo proizvoda Monsanto kompanije u mnogim zemljama je zabranjeno, iako  to EU ne zabranjuje, neke zemlje su donele odluku da im hrana koja se proizvodi zarad nečijeg profita ne treba. U Argentini se utvrdilo da ovako modifikovan kukuruz do te mere zatruje zemlju, da nakon ovog kukuruza ništa drugo ne može da se poseje. Veoma praktično i pametno, ali samo za proizvođača ovakvog semena. Argentina je u meuvremenu takođe zabranila upotrebu Monsantno hibrida. Šta mislite kako stoje stvari kod nas?

Nije teško naći odgovor, moj izbor je blog sajt: Stop GMO u Srbiji

Između ostalog, postovan je i izvod iz privrednog registra gde se vidi da je Monsanto lepo i propisno registrovan kod nas. A i data je lista priznatih sorti poljoprivrednog  bilja koje proizvode kompanije potekle iz Monsanto trovačke mašinerije. Na toj listi nalazi se i seme kukuruza za koju je urađena reklama koja šalje poruku „izbor srpskog domaćina“, koja se intenzivno daje na televiziji ovih dana. Upravo to me je podstaklo da se uključim u aferu mleko, pre nego što postane „mlečni put u nepovrat“.

Prenosim listu, pa je sve jasno…

-815 Monsanto Technology LLC
-825 Monsanto S.A.S.
-616 Petoseed Company Inc., c/o Seminis
-632 Royal Sluis BV Seminis Vegetable Seeds SVS
-708 Seminis Vegetable Seeds – SVS Holland
-150 Seminis Predstavništvo Beograd
-518 Cargill Hybrid Seeds
-525 Dekalb Plant Genetics S.A.
-530 De Ruiter Seeds C.V.
-709 De Ruiter Seeds Kft
-138 Pioneer Hi-Bred Services GmbH, Predstavništvo Novi Sad
-618 Pioneer Hi-Bred International Inc.
-824 Pioneer Overseas Corporation
-155 Syngenta Jugoslavija d.o.o.
-272 Syngenta Agro Services AG Predstavništvo Beograd
-608 Syngenta Seeds
-661 Syngenta Seeds S.A.S.
-712 Syngenta Crop Protecion AG
-551 Hilleshog Fro AB Ltd. Seed Company, c/o Novartis Seeds AB
-227 Bayer d.o.o.
-168 Aventis Crop Science YU, doo
-531 Dow AgroSciences
-217 Limagrain d.o.o.
-585 Limagrain Central Europe Cereals
-655 Limagrain Genetics France
-685 Vilmorin
-183 KWS-seme YU
-543 Garrison Seed Co
više i detaljnije na sajtu: Stop GMO u Srbiji http://srbijabezgmo.wordpress.com/monsanto/

 

0 comments on “Da li ste čuli za MONSANTO? A za genetski modifikovanu hranu?Додај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>