salata

VREMENSKA FORMULA UNOSA HRANE – REVOLUCIONARNI PREOKRET U MRŠAVLJENJU

salata
salata

Dijeta ili nešto drugo?

Svi pričaju o dijetama, časopisi ih najavljuju na naslovnim stranama, prijateljice ih razmenjuju u povernju, proizvodi koje reklamiraju mršavice vrebaju sa polica apoteka i parfimerija. Dijete su svuda oko nas. A da li nam sve to treba?

Nikada nisam držala pravu pravcatu dijetu. Ali sam pristalica kontrolisanog unosa kalorija, tj. umerenih obroka, koliko je to moguće i sa izuzetkom čokolade! Takodje, volim da pratim šta stručnjaci u ovoj oblasti objavljuju i skoro sam naišla na nešti interesantno, takozvanu „vremensku formulu“ unosa namirnica.

Radi se o tome da su  nutricionisti utvrdili novu formulu za mršavljenje, i napravili program kontrole unosa kalorija iz sata u sat, takozvanu vremensku formulu, koja daje orijentaciju u kom razmaku je najoptimalnije uzimati obroke.

U pozadini  plana je pravilo: Organizam najlakše potroši masti kada ga pustimo nekoliko sati na miru. Znaci, nema grickanja izmedju obroka.

Pauze od 4 sata izmedju obroka su optimalne. I to od kraja jednog obroka do pocetka drugog. Noću, treba napraviti pauzu od minimum 10 sati. Idealna formula glasi  4 – 4 – 10  za  organizam koji je programiran za tri ključna obroka. Automatski će se povećati želja za kretanjem, kažu naučnici (nadamo se ne do frižidera).

Kako i koliko se gube kilogrami?

Mršavljenje na ovaj način nije komplikovanije.  Sva hrana je dozvoljena i dalje, samo se treba imati, tj. naći meru.

Velika pomoć je napraviti nedeljni plan. Ne kupovati namirnice koje predstavljaju opasnost po dijetu. A kada ih nema u kući, onda ih – nema ni u obroku.

Najbolje u dijeti  je što je u obroku sve odzvoljeno. Sačekate 4 sata i onda:  gozba! Ali naravno ne treba preterivati, mada se sasvim prirodno može javiti osećaj: „Daj da se najedem, naredna četiri sata ne smem ništa da okusim“. Kažite slobodno sebi da to nije tačno, jer zaista i nije. Izmedju obroka dozvoljeno je piće u neograničenim količinama, ali naravno bez slatkih i sintetizovanih sokova. Prirodno cedjeni sokovi, čajevi i voda su dozvoljeni u razumnim količinama. Ko pije kafu, može da pomogne, jer drži sitost, ali to svakako nije razlog da počnete da pijete kafu, ako već niste podlegli ovoj globalnoj navici.

Gubljenje kilograma na ovaj način je individualno, nema nedeljne ili mesečne prognoze. Kao što ih ne može biti ni kada su u pitanju druge dijete, iako brojne reklame tvrde drugačije. Imajte na umu da  ovo treba da bude jedan korak ka zdravom životu i zdravim navikama, a ne stres i izgladnjivanje. Ukoliko u bilo kom trenutku osetite da vam neki program ne prija, osećate se uznemireno i imate osećaj da ne radite pravu stvar, prestanite sa dijetom, pogledajte se u ogledalo i nadjite kompromis sa svojim telom!

Da li se mora strogo pridržavati formule 4 – 4 -10?

Ako vas uhvati kriza nakon tri sata i čini vam se da morate nešto da gricnete, ne predajte se tako lako! Ustanite, prošetajte, igrajte igiricu na kompjuteru, pozovite prijateljicu ili mamu! Mama će vam uvek reći nešto lepo, ali morate je pripremiti, da slučajnu ne postavi jedno od čuvenih pitanja „Da li si nešto jela od jutros?“ Ili da se ne pohvali šta je sve spremala za ručak, pa da vam odmah proradi želudac!   Naravno da nije kraj sveta i kada nešto gricnete,  istrpeti i tri sata je velika stvar, ali četiri je svakako bolje. Možete da popijete (još jednu) čašu vode, odslušate omiljenu muziku… sat vremena brzo prodje. U krajnjoj nuždi zvaćite listic bosiljka ili nane (od mene već sakrivaju saksije sa začinskim biljem)  telefonirajte još malo….  jer… možda ste gladni jer vam je dosadno. (I tu se prepoznajem). Možda samo zato što vam u glavi stoji „držim dijetu“.

Nezgodno je ako ste navikli da posle posla odete sa drugaricama na kafu i kolač. Jer, za vas,  kolač ne postoji.

Uvodite ga kasnije, kad „uhvatite ritam“  4 -4 -10 i to jednom nedeljno. (Jednom nedeljno kolač, a ne dijeta.)

Ako posle rucka ipak niste siti. Uzmite kockicu hmmm… kockicu čokolade ili dva (2!) keksa. To će staviti tačku na obrok. Obrok je kompletan kazaće i stomak i mozak i možete se vratiti drugim aktivnostima osim držanja dijete.  Muškarci se mogu takodje pridžavati dijete i jesti sa vama, ali njima je dozvoljena a i zaista poterbna dupla porcija!

Nepravda… znam…

Za one koji se bave sportom, tri obroka takodje mogu da budu dovoljna ali je i konzumiranje izmedju obroka dozvoljeno. Ukoliko se neko intenzivno bavi sportom a ipak mu je potrebna dijeta da bi smršao, treba zaista da povede reačuna da se ne iscrpi i svakako potraži savet nutricioniste i dobije ličnu dijetu.

Suština vremenske formule je sadržana u zlatnom pravilu uzimanja  redovnih umerenih obroka, bez sporadičnih grickanja. I ako samo to imate na umu, možda vam merenje vremena i nije potrebno.

Značaj doručka

Dorucak je najvazniji obrok uče nas od kada počnemo da jedemo… ali šta je sa onima koji nisu navikli da doručkuju. Ako je to vaš ustaljeni ritam, nemojte ga menjati. Vi tako funkcionišete i slobodno nastavite sa tim ritmom. Nastavite sa kasnim doručkom. Oni koji na ovo nisu navikli i gladni su čim otvore oči, (i ovde se nadjoh) neka ne pokušavaju da se izgladnjuju i pomeraju obrok što kasnije da bi izdržali duže… ništa neće postići. Osim malaksalosti i nervoze.

Doručkujte, i vidimo se za 4 sata ponovo!

0 comments on “VREMENSKA FORMULA UNOSA HRANE – REVOLUCIONARNI PREOKRET U MRŠAVLJENJUДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>