DINAMIT

DINAMIT

Dinamit je, kao što svako dete zna, izmislio Alfred Nobel 1866. godine, i to tako što je nitroglicerinu dodao diatomit u pravoj razmeri.  Nazvao ga je dinamit po grčkoj reči „dynamis“ – snaga, pokret.

Strastveni hemičar mnogo je žrtvovao svom otkriću. Godinama je eksperimentisao sa nitroglicerinom, pokušavajući da sačini stabilnu i prenosivu, a istovremeno supstancu velike razorne moći.  Zbog osetljivosti  nitrglicerina,  u  porodičnoj laboratoriji dešavale su se veoma često eksplozije. U jednoj od njih život je izgubio  Alfredov brat Emil i četiri radnika.

Nekoga bi to pokolebalo, Alfred Nobel, međutim,  nastavlja sa eksperimentom i dve godine kasnije patentira svoje otkriće.  Dinamit stiče ogromnu primenu u proizvodnji oružja, neki su skloni da veruju da je Nobel pre svega želeo da se primenjuje u rudarstvu, ali je upravo njemu dinamit pokazao svoju destruktivnu snagu još pre nego što ga je izmislio.

Nekoliko puta, Nobel je zaista bio blizu da se odrekne svog otkrića, i upravo griža savest ga je naterala da veliki deo stečenog bogatstva zavešta u fondaciju pod svojim imenom, Alfred Nobel.

0 comments on “DINAMITДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>