IM_20110418_5537

Fitoterapija – kako sve možemo koristiti bilje

Lekovito bilje je na sreću sastavni deo naše ishrane. Baza piramide ljudske ishrane su žitarice. Njihova lekovita moć je velika, kao i njihova hranljivost. Mnoge druge lekovite biljke koristimo kao začine. Danas ljudi zbog nedostatka vremena sve više kupuju gotove i obrađene začine, što je velika šteta, daleko je bolje sam gajiti bosliljak, nanu, timjan, korijander….

 

IM_20110418_5537

Čovekov opstanak ne bi bio moguć bez biljnog sveta. Biljni lekovi predstavljaju samo još jedan nivo svesti o svetu oko nas i kako možemo iskoriti oni što nam je na dohvat ruke a da nikome ne naudimo. Biljni lekovi  ne stvaraju zavisnost i nemaju negativnih posledica (naravno ovde ne govorimo o zloupotrebi, niti o osbinama samih biljaka, već o pažljivo spremljenim biljnim preparatima). Treba imati na umu da priroda nikada ne stvara nešto na svoju štetu!

Konzumiranje biljaka, osim u osnovnoj ishrani je dosta zastupljeno kroz čajeve i napitke. Redovno konzumiranje čajeva, najbolji je poklon koji možete učiniti svom zdravlju. Da bi se pojačao efekat lekovitosti, a u nekim slučajevima kada se biljke ne smeju konzumirati, nego se koriste isključivo za spoljnu upotrebu, prave se paste, tinkture, masti, ulja, kupke …

IM_20100318_1945

Kod sprovođenja fitoterapije treba biti strpljiv jer je delovanje sporije nego kod na primer, antibiotika, ali su zato i rezulteti dugortajniji i bez štetnih posledica. Pitanje je samo da li ćete posegnuti za nečim što će vas što pre vratiti na posao, ali znatno oštetiti celokupan imuni sistem, ili ćete se opredeliti za ozdravljenje i dobrobit organizma.

 

Lekovite biljke, nisu svemoguće (ali to nije ni većina lekova koje unosimo u sebe). Postoje bolesti gde je priroda nemoćna, ali u svakom slučaju, zahvaljujući biljkama u organizam možemo uneti vrlo korisne materije kao što su eterična ulja, vitamini, minerali, antioksidansi, enzimi, zahvaljujući kojima jačamo organizam i činimo ga otporijim prema stresu i svakodnevnim agensima kojima smo izloženi.

Osim što imaju hranljivu i lekovitu moć, sa biljakama delimo prirodno stanište pa i energetska polja, tako da su žive biljke u stanju da vrate ravnotežu i oplemene prostor u kome se nalaze. Biljke su naši veliki prijatelji, zato ih treba upoznati i ne treba odbijati njihovu velikodušnu pmoć.

1 comment on “Fitoterapija – kako sve možemo koristiti biljeДодај Ваш коментар →

  1. Mnogi bi se iznenadili kada bi saznali koliko ljekovitog bilja imaju u svojoj blizini a da toga nisu svjesni. Tek kad mi je dijagnostifikovan dijabetes počela sam da se okrećem prirodi i rješenjima koje ona nudi. Kad sam počela da tražim po internetu, vidjela sam da oko moje kuće rastu mnoge ljekovite biljke, a koje prije toga nisam poznavala ili nisam znala da te biljke nešto liječe: hajdučka trava, preslica, avdika, bokvica, matičnjak i dr. Naročito sam se oduševila kad sam u moru plavih cvjetova cikorije što rastu pored puta sada prepoznala rješenje mog problema. Naime ovdje sam pronašla da je cikorija jako dobar lijek protiv dijabetesa: http://narodnidoktor.com/prirodni-lijekovi-protiv-dijabetesa-secerne-bolesti/
    Taj čaj od cikorije pijem već mjesec dana i baš mi pomaže u regulaciji šećera. Takođe pravim i čajeve od preslice, maslačka i nane protiv visokog pritiska s kojim se borim već 10 godina a koji sam do sada regulisala tabletama. Priroda i biljke nam nude rješenja za mnoge bolesti, samo što nažalost mi prirodi često okrećemo leđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>