Lalanaplanini

Lala – kraljica proleća

Prva asocijacija – Holandija! ali… odakle su u stvari lale došle „u naš kraj“?

Ime i poreklo tuplipana dolazi iz Persije, po nekim podacima, lale su u Aziji bile poznate još pre 1000 godina. Naziv cveta, tuplipan, na persijskom znači turban, a nastanak  prati, naravno,  ljubavna priča:  Mladi persijski princ Farhad bio je zaljubljen u lepu devojku Sirin. Jednog dana do princa je dosao glas  da je Farhadova ljubljena ubijena.         Obuzet nepodnošljivim jadom, uzjahao je omiljenog konja i u galopu se bacio sa litice u smrt. Iz njegovih  rana na zemlju je kapala krv i iz svake je izrasla po jedna lala  – simbol njegove nesrećne ljubavi. Glas da je lepa Sirin ubijena, bio je netačan, a proistekao je od zlih i zavidnih duša. Lala, pogotovo bela, tako simbolizuje njegovu iskrenost, bol i stradanje.

I danas ima oko 100 divljih vrsta tulipana  oko Kaspijskog jezera, Crnog mora, odakle se šire prema severu. Planine Hundikuš i Pamir, kao i stepe Kazahstana takođe su prirodna staništa ovog cveta.

1554. godine,  austrijski vladar Ferdinand Prvi, doznao je od svog izaslanika  Buseka da u vrtu turskog sultana u Istanbulu cveta predivan cvet sa imenom tulipan. Samo nekolko godina nakon glasa o tulipanu, u Evropu stiže i taj novi cvet. U Evropi lala je prvi put procvetala u Nemačkoj 1559. godine i ona se smatra roditeljem svih današnjih formi. Nemački botaničar Klusijus, kome je poverena briga o ovom cvetu, bio je nadzornik bečkih carskih bašta i parkova i. On je uspeo da proizvedo više novih sorti tulipana. Prava pomama za tulipanima, veća nego za bilo kojim cvetom ikada,  nstupila je u Engleskoj i Holandiji gde se i danas gaji najviše tuplipana.

Švajcarski naučnik Konrad Gertner dao je 1560. godine prvi botanički opis ove biljke. Ubrzo je dobila ime Tulipa gerteriana pod kojim je i danas poznajemo.

Međutim, odakle na našim prostorima ime lala zatulipan, niko ne zna. Možda i iza toga stoji neka ljubavna priča.

Javite ako znate, i uživajte u proleću i lalama!

  • lala
  • Lalanaplanini

0 comments on “Lala – kraljica prolećaДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>