Lale – vreme sadjenja lukovica

Lale – vreme sadjenja lukovica

Elem, kao ljubitelj lala setih se da i druge podsetim da je pravo vreme za sadjenje lukovica!

Čudo su lale, i čudo je šta su sve ljudi u stanju da urade zarad ovog lepog cveta. Da li bi blie tako omiljene da cvetaju tek ujesen? Ili ih obožavamo zato što su prvi pravi cvet, posle sićušnih vesnika proleća?

Lale su osim što su lepe i nežne, ujedno i lake za sadnju i odžavanje. A jesen je pravo vreme da se pobrinemo za lukovice iz kojih će na proleće izrasti predivni cvetovi. Nabavite lukovice, čvrste i zdrave (preporučuje se veličina od oko 10 – 11 cm) i zasadite ih u već obrađenu baštensku zemlju.

Lukovice se sade u grupama na dubinu od 8 do 10 cm, na rastojanju od 10-15 cm. Pre sadnje, zemljište treba obraditi na dubini od 25-30 cm i pred samu sadnju usitniti. I tu se priča završava. Ne brinite previše da će im mraz naškoditi. Lalama, kao i ostalim lukovicama, potreban je period koji će provesti u hladnoći kako bi cvetale!

Takođe, da bi vam lala cvetala naredne godine, potrebno je da cvet uberete pre nego što latice opadnu i pre nego što počne da se formira krunica – „plod“ . Zato se ne ustručavajte da uberete lale kada su najlepše i, na primer,  poklonite ih nekoj dragoj osobi.

 

0 comments on “Lale – vreme sadjenja lukovicaДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>