Lavirint

Lavirint

Sada ga vidjamo na svakom koraku.  U baštama onih koji imaju prostora i mašte – savršena je dekoracija, u novinama – nezaobilazna zabava, simbolika njegove tajanstvenosti je prisutna u umetnosti ali i svakodnevici. Svi se pre ili kasnije „izgubimo“ u lavirntu zgrada, papira, problema…

Da li zaista današnja predstava o lavirintu odgvara izvornoj građevini od koje je sve poteklo?Lavirint 2

Najpoznatiji Lavirint potiče iz grčke  mitologije:  Lavirint je bila velelepna platata kralja Minosa na Kritu. Sagradio ga  je Dedal,  kako bi u njemu mogao da boravi Minotaur, mitsko biće, pola čovek pola bik. Iz lavirinta nije mogao da pobegne, a imao je dovoljno prostora da luta i zamori se.

Palata je bila prepuna zamršenih odaja, prolaza i hodnika, što je doprinelo das se reč lavirint poistoveti sa komplikovanim građevinama u kojima se teško može naći izlaz. Palata kralja Minosa se prostirala čak na tri sprata. Na drugom i trećem su bile stambene prostorije i prostrane odaje, a u centralnom delu u dvorištu bio je vrt.  Celokupna plata, smatraju arheolozi, imala je odlike „lavirinta“.

200390655-001

Reč lavirint, na grčkom „labirintos“, ne znači ništa sakriveno niti zamršeno, već „dvoglava sekira“ Na zidovima palate bile su uklessane dvoglave sekire koje su imale religijsku simboliku. Tako da sama reč pre svega znači, palata sekira, ovu osobinu je u susretu sa drugim civilizacijama izgubila.

Nezavisno od starih grka, i druge drevne kulture su znale za lavirint. Herodot u svojim Istorijama (u II knjizi) navodi da je u Egiptu video lavirint ali da mu je bilo dozvoljeno samo da poseti gornje prostorije. Najsloženije, podzemne dvorane nije mu bilo dozvoljeno da vidi jer su tu bili grobovi kraljeva i sveti predmeti.

Sve otkrivene piramide potvrdjuju da se do prostorije sa sarkofagom dolazi kroz veliki broj zamršenih i po život opasnih prolaza.

Iako je palata kralja Minosa najpoznatiji lavirint, ne znači da je tada prvi put nastao, lavirint je čini mi se oduvek bio u čoveku, u manjoj ili većoj meri, lavirint  se sa nama igra svakodnevno. A mi se samo ponekad zabavimo sa njim.

 

0 comments on “LavirintДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>