Mata Hari – Jasno Sunce

Mata Hari – Jasno Sunce

Mata Hari je umetničko ime Margarete Gertrude Zele, koja je poreklom iz Holandije, ali je  jedan deo života provela u Indoneziji, koja je do početka 20. Veka bila holandska kolonija.  

„Matahari“  je indonežanska reč koja u prevodu znači „jasno sunce“ bukvalno „oči dana“.  A Margaret, Mata Hari se  razočarana brakom,  posvetila karijeri igračice a zatim, kako se  vreme I svetskog rata poklopilo sa trenutkom najvećeg uspona u njenoj karijeri,  upala je u zamku špijunaže, a zatim je postala i  kontrašpijun.

Kao agent H-21 uhapšena je u Parizu i sedam meseci kasnije (15. oktobra 1917. godine) pogubljena, pod optužbom da je informacijama koje je prosleđivala nemačkoj strani prouzrokovala smrt oko 50, 000 vojnika.

Iza Mate Hari ostao je mit, filmski, književni, likovni, ali i kuloarski, životni. Onaj koji se prepričava i koji nikada nije završen: Da li je zaista bila kriva?

 

0 comments on “Mata Hari – Jasno SunceДодај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>