vatromet1.jpg

Srećna Nova godina!

Samo da vam kažem da 2012. nije ništa kriva. A svi ćemo je mrzeti. Ko je kriv što se baš njoj zalomilo da obeleži sve te svetske užase i krize, ili bar najavu užasa i sve većih kriza. Na žalost ne možemo da očekujemo da je sve to prazna pirča i da  će 2012.  biti godina mira, ljubavi i svetske renesanse… previše se zakuvalo, kao da planeta ključa po površini a ne u srcu, kako smo učili na prvom času geografije.  Samo, interesantne su te pojave ili stručno, eskalacije. Zanimljivo je kako se kontrolisano javljaju, kako se najavljuju i pripremaju, kako ih bespomoćni posmatramo, kao da su ni manje ni više prirodom uzrokovane, a znamo da nisu. I sve smo videli… i sve nam je jasno. I nama i drugima. Svima… a niko ništa.  Prezasitio se svet informacija, loših vesti, tudje patnje… toliko se ponavljamo da ni sebi samima više nismo interesantni.. Neki  u apatiji (mi na primer), a neki  u zlu  (tamo neki, da, da…) Neću da verujem da to nema kraja, iako smo se mi navikli, a njima odgovara.  Ne može to tako večito da traje. Vazduh se prezastio globalne obmane. Počeće priroda sama da se bori protiv toga.  Svemir ima bre da reaguje, ja vam kažem. A ni to nece biti pravedno. Opet će stradati nevini. Opet patnja. Opet užasi. Ovaj put tek toliko novo da vesti počnu drugačije, sve ostalo isto.

Nego, šta je sa našim mikrokosmosom? Dok se ne desi kraj sveta mora ipak nekako da se živi!  Došla još jedna Nova i šta ćemo sad? Možda ona za nekoga ipak bude posebna ili mnogo dobra ili  čak “extra”? Kako mi stojimo sa očekivanjima? Jel smo napravili spisak odluka, podvukli crtu, okrenuli novi list… Da li se  menjamo se iz korena? Postajemo bolji ljudi? Ili menjamo druge? Učimo ih pameti? Menjamo svet (samo kako)? Ili … ovaj put… ništa od toga? A da sve prepustimo drugima?   Sve važne odluke, sva pitanja i dogovore, ideje,  inicijative, aktivnosti, angažovanja tamo – amo… šta će nam to više?! Ja ne želim rolu u filmu, sedeću u publici… Neka se drugi lome i ističu, a ja polako, ako se baš traži moje mišljenje – klimnuću glavom. I to i vama savetujem. Ionako svi pričaju, a neke civilizacije su prorekle da nam je ovo poslednja, pa zar i na kraju da se mučimo, nerviramo i ispravljamo krive Drine?! Ja neću, a vi kako hoćete.    Ali… ipak…. neće ići tako, bojim se. Naidje onaj trenutak, krv udari u glavu, želudac se stegne, srce preskoči i moraš da kažeš DOSTA i STANI pa kud puklo, moraš da se umešaš, da ispraviš, da presečeš! Moraš! Jače je od tebe!  I znaš šta, hvala Bogu da je tako, jer nedstatak volje … ne vodi na dobar put. Ipak mora akcija, ili bar reakcija. Eto tako ćemo! Nazad u film, ali neka manja rola. Pa onda, kad zagusti, kad prekipi i nakupi se… kad su glavni glumci previše lepi da pokažu pravi prst i previše fini da upotrebe pravu reč, a mi iz sveg glasa…! Sve što treba, po redu i spisku!… a onda opet, na svoje mesto… pa neka oni fini dalje traže u rukavicama način da sve stave na svoje mesto. Eto tako ćemo u 2012, i sa mužem i sa komšijom i sa ovima za koje ćemo glasati! I svi će dobiti naj naj, što su i poželeli drugima.

 

0 comments on “Srećna Nova godina!Додај Ваш коментар →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>